האם בגיל 40 הפסקנו להיות מעניינים?
האם מעל גיל 40 אנחנו כבר לא מתאימים להיות בין כוח העבודה והיצירה בישראל.
מה עלינו לעשות אחרי גיל 40....למות!
מנתוני התעסוקה שהתפרסמו היום, מספר דורשי העבודה בגילים 45 ועד 65 עומד על 98.000 איש כאשר סך דורשי העבודה מגיע ל-187.000 איש מה שעומר שלמעלה מ-50% מבין דורשי העבודה הם בני 45+. וזה נתון מכעיס.
האמת שאין לנו מה לכעוס על המוח האנושי, והקונספציות הטבעיות להם נולדנו, איתם גדלנו, והם טבועות לנו עמוק בתוככי המוח הקדמון שלנו. הבנו כי "זקנים" (ומי שיזכור שצבא ההגנה לישראל הוציא לפנסיה כבר בגיל 65) בני 45 מקומם כבר בפנסיה. כי תוחלת החיים הייתה מאד קצרה ולכן אנשים בני 50 נחשבו לאנשים "זקנים". מכאן השתרשה אצלנו התובנה כי אנשים מבוגרים הם אלה שגילם הוא 45+ ולכאלה המחשבה האנושית אומרת. הם מבוגרים! הם כבר עייפים! הם באים עם דעות קדומות! הם לא מתעדכנים! לעומתם הצעירים הם רעננים! משכילים! בוגרי מכללות! ידיים זריזות וכ"ד.
לצערי, כ-יועץ עסקי, אני נאלץ לדחות את כול הדעות הקדומות המצויות בחשיבה האנושית, כי כמו שאנו יודעים כי צריך להיזהר מאריה במוח ההישרדותי שלנו כך אנו מוטמעים תובנה שמבוגרים זה לא טוב לעבודה. ואנחנו בהחלט טועים, ואנו חייבים לשנות את החשיבה הזאת, כמו ששינינו מנהגים, היבטים, הרגלים, בעשוריים האחרונים.
אבל עם בגיל 45+ עסקנו אז נמשיך.
כולנו יודעים כי תוחלת החיים עלתה, כולנו רואים אנשים בני 45+ שמתחברים לדור הצעיר, הולכים למכוני כושר, עושים ספורט, הולכים לבתי קפה ופאבים, בדיוק כמו הצעירים. רק בהבדל אחד. את ניסיון החיים שיש לבני 45+ אין לבני 45-. ניסיון חיים לא נלמד באקדמיה, באקדמיה לומדים מספרים, התנהגויות ע"פ סטטיסטיקות, וכמובן את שאר המקצועות. הניסיון של החיים נרכש במהלך השנים.
אם נדע לקחת עובדה זעירה זאת ולהטמיע אותה בראש אזי נוכל להסתכל על בני 45+ באור שונה.
לפי סטטיסטיקה שקראתי לא מזמן אחוז משתמשי המחשב מקרב הגילאים 45+ הוא הכי גבוהה בארץ וגם בעולם הגדול, אנשים בני 45+ בעולם עדיין נחשבים צעירים וטובים למקום עבודתם, הנהירה הזאת של מנהלים צעירים לייצר סביבם אנשים צעירים ללא ניסיון לא עולה בקנה אחד עם המציאות.
כמי שנותן ייעוץ עסקי המודע כי כול מה שנרכש באקדמיה הוא כעיין וכאפס מול ניסיון החיים, איש איש בתחום עיסוקו אין לו מחיר, אנשים בני 45+ המועסקים בכול תחומי העיסוק חוסכים ממון רב למעסיקים שלהם בזכות הידע והניסיון שנצבר אצלם. לפעמים אנו נוטים כצעירים לזלזל על אלה בני ה-45+ והטעות היא גדולה.
כ יועץ אסטרטגי לא פעם נתקלתי בפתרון בעיות של אנשים מבוגרים יותר עם פחות ידע אקדמאי, בעיות שנפתרו כתוצאה מניסיון רב שנים ולא בגלל איזו נוסחה מתמטית כזאת או אחרת.
אסור לנו בתכלית האיסור להספיד את כוח העבודה של בני 45+, ההפך אנו צריכים להפנים שעדיף לארגון אדם עם ניסיון וידע מצטבר על פני תלמיד שעזב עכשיו את האקדמיה. (וזאת חס וחלילה מבלי לזלזל בתלמידים הבנים והבנות שלנו שגמרו תארים) גם הם יהיו עוד זמן קצר בני 45+
ההפך אם נשפוט את מה שקרה בארצות הברית בו מפוטר מבוגר רצח בדם קר את מעבידו לאחר שפיטר אותו נבין עד כמה חמור לאדם בן 45+ שעדיין יכול לתרום לחברה מניסיונו ועבודתו ולא ללעג ע"י מחליפים צעירים שגם הם יעברו את מסלול הפיטורין בגיל צעיר
אני חוזר ומזכיר. אדם בן 45+ הוא עובד מצוין למערכת, בדיוק כמו יין ישן נושן שרק הולך ומשתבח.
ולבסוף. תגידו: ראיתם פעם ראש ממשלה מתחת לגיל 45. כן יש. אבל באיזה מדינות. לא כולם דיוויד קמרון מבריטניה....
דורון עמית הינו יועץ עסקי,שיווקי,מכירתי...יועץ וגם מלווה...